Alles Bekijken

Renovatie van de IJssel brug In Zutphen

Algemene informatie


Voor de renovatie- en uitbreiding van de IJsselbrug in Zutphen heeft Civiele technieken deBoer in combinatie met Damsteegt de renovatie- en het groot onderhoud aan de Ibrug over de IJssel in Zutphen uitgevoerd. Dit project valt uiteen in 3 delen. In dit project is deBoer samen met Damsteegt vollledig verantwoordelijk voor de technische uitvoering en de procesmatige beheersing van dit project.
1. Het uitvoeren van groot onderhoud aan de Oude IJsselbrug. Dit onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit het aanbrengen van staalversterkingen in de bestaande constructie, het conserveren van de brug. Hierbij zijn ook de voegconstructies gereviseerd, de inspectiewagen aangepast en zijn is het asfalt vervangen. Daarnaast zijn leuningwerken, trappen en handregels vervangen en aangepast naar de huidige normen, wetten en regelgeving.
2. Het tweede deel van dit werk bestaat uit het aanpassen en reviseren van het beweegbare hefgedeelte van de brug. Het volledige elektrische en mechanische gedeelte van de hefbrug is vervangen. Door de uitbreiding van het fietspad aan één zijde van het hefgedeelte is de constructie opnieuw gebalanceerd en zijn staalverstrekingen in de heftorens aangebracht. Tenslotte zijn de evenwichtskabels van de ballastblokken vervangen.
3. Het laatste- en grootste gedeelte van het werk bestaat uit het verwijderen van het bestaande fietspad en het aanbrengen van een verbreed voet-fietspad. Hierdoor ontstaat er een boulevard van 6,5m breed, welke verbonden is aan de bestaande brug. Deze uitbreiding bestaat uit nieuwe stalen consoles, die aan de brug zijn gemonteerd, waarop een VVK (Composiet) dek is aangebracht. De rijbaanscheiding tussen voetgangers en fietsers is vormgegeven d.m.v. een RVS barrier met geïntegreerde bank, over de volledige hoofdoverspanning. Bijzonder aan deze bank is dat d.m.v. perforatiepanelen- en LED verlichting een uniek beeld is gecreëerd. Deze boulevard komt uit op een design-trappentoren met uitkijkpunt die volledig van Cortenstaal is gemaakt, waardoor de uiterwaarden kunnen worden bereikt.

Locatie


Zutphen

Betrokken partijen


Opdrachtgever: Gemeente Zutphen
Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Damsteegt – Civiele technieken deBoer
Ontwerp: Moederscheim Moonen architecten

Cijfers/techniek


Materiaal: Staal, S235, S355, RVS, Cortenstaal, VVK (Composiet)

Executieklasse: Executieklasse 2 en 3

Specifieke eisen: Ontwerp- en realisatie conform ROK 1.2


Periode realisatie


Januari 2017 – Maart 2018


Locatie

Deel dit project via